Azi la Botosani

INTERVIU Amitabh Vardhan, director Cine Grand: Botoșănenii au făcut o religie din mersul la film; Iubesc locul ăsta, este un oraș nebun, frumos

De mai bine de un an, în Botoșani apetitul pentru filme a crescut, și asta în mare parte datorită deschiderii Cine Grand în Uvertura Mall. Directorul reţelei de cinematografe, Amitabh Vardhan, crede că botoșănenii au făcut din mersul la film un fel de religie în care cred cu tărie și de care se țin cu sfințenie. Orașul lui Eminescu rămâne prima lui iubire, deși recent s-a lansat și în București. Dar este ceva la Botoșani care-l face să regrete că nu se poate stabili aici.

„Apetitul pentru filme este mai mare în Botoșani decât în București”

- La aproape trei luni de la inaugurarea Cine Grand-ului, vă declarați destul de mulțumit de rezultat. Cum vedeți situația acum, după mai bine de un an?

- În Botoșani suntem destul de mulțumiți de rezultat și lucrurile merg exact așa cum am prezis în planul de afaceri.

La început am fost foarte îngrijorați, dar după a doua lună de la lansare, eram deja siguri că ne aflăm în locul potrivit.

- Deci nu aveți nici un regret că ați început în Botoșani și nu în București, care este, până la urmă, capitala?

- Nu. Singurul regret pe care îl am este că nu pot sta aici, este un oraș atât de frumos și mi-ar fi plăcut să locuiesc în Botoșani. Dar, de altfel, nu am alt regret. Cred că ne aflăm chiar în orașul care trebuie.

- Știu că v-ați lansat recent și în București. Firește, situația economică nu se compară cu cea dintr-un oraș de provincie, ca Botoșani, dar totuși o diferență între spectatori există?

- Cred că apetitul pentru filme este mai mare în Botoșani decât în București, și asta, aș spune eu, pentru că în capitală oamenii sunt mai selectivi. Aleg filmul și apoi vin la cinema. În Botoșani, oamenii vor pur și simplu să se uite la film. Asta este diferența mare. Aici vei vedea aceeași oameni care vin vinerea, sâmbăta și duminica, lucru care se întâmplă și la București, dar aici se întâmplă mai frecvent. În plus, vei vedea oameni care aleg dacă vin sâmbătă dimineața sau sâmbătă seara, ceea ce e unic în ceea ce privește Botoșaniul. Nu am văzut lucrul acesta în capitală.

Pentru botoșăneni, obiceiul de a ieși la film e ca o religie. Ei se bucură de film și cred că face parte din stilul lor de viață. De aici vine unicitatea.

„Până în clasa a zecea, tata nu m-a lăsat să mă uit la filme”

- Ați făcut și dumneavoastră această „religie” din privitul filmelor despre care spuneați?

- Da, la vârsta dumneavoastră, filmele au devenit un fel de religie a mea, dar tatăl meu nu m-a lăsat să mă uit la filme până în clasa a zecea.

Deci până atunci, n-am văzut decât două filme, pentru că pe vremea aceea, peliculele erau considerate a fi o distracție de la studii. Și tatăl meu a vrut mereu ca eu să învăț bine.

Însă ulterior, am început să devin din ce în ce mai bun la învățătură și cred că tata și-a spus: „în regulă, băiatul ăsta se descurcă și merită”.

Dar, da, filmele fac acum parte din religia mea și cred că sunt cea mai mare descoperire de pe pământ. Sigur, după scutece (râde tare).

- Vă amintiți care a fost primul film pe care l-ați văzut și care a avut un impact asupra dumneavoastră?

- Nu aș spune că a avut un impact atât de mare, dar, da, îmi amintesc primul film pe care l-am văzut după ce am fost „eliberat”, ca să-i spun așa. Dar, la nivel, general, sunt multe filme care m-au marcat. Sunt multe pe care le-aș vedea din nou și din nou datorită mesajelor pe care le transmit sau a scriptului. Sunt prea multe.

Recent, dacă stau să mă gândesc, Gone Girl e unul din ele, este incredibil de puternic. Incredibil. Și la multe dintre ele te întrebi: „oare cum de-au reușit să gândească așa?”.

- Deci mesajul este cel mai important într-un film?

- Nu neapărat. Nu cred că filmele pot avea un asemenea impact încât să schimbe vieți. Dar multe dintre ele îți pot induce anumite mesaje. De pildă, un film îți poate spune că e în regulă să te lași de fumat, dacă asta vrei. Dar nu te vor ghida într-atât, încât să spui „ok, mă las de fumat”.

Un film poate să îți confirme sau nu un gând personal, dar chiar nu cred că pot schimba vieți. Sigur, dacă ne gândim la filmele religioase, vorbim deja despre altceva.

În religie, logica nu funcționează de obicei. Și de asta sunt concepute într-un fel în care să fie impactante, la fel ca filmele de război.

Mă gândesc acum la o scenă din „Die Hard”, unde Bruce Willis fumează o țigară. Îmi amintesc că atunci, o mulțime de oameni s-au apucat de fumat pentru că Bruce Willis fuma. E o nebunie.

- Era o extravaganță.

- Exact. Și Bruce Willis era însurat în perioada aceea cu Demi Moore. Și Demi Moore era incredibil de frumoasă. Așa că dacă voiai să ai o femeie ca ea în viața ta, atunci trebuia să apuci de fumat. Și iată că filmele influențează și negativ.

„Botoșănenii preferă dramele, le plac filmele care îi pun pe gânduri”

- Vorbind despre filme de impact, ce preferă publicul din Botoșani?

- Cred că se orientează către dramă și acțiune. Dar din acestea două, preferă mai mult drama, așa mi se pare. Îmi amintesc de filmul „Now you see me” care a mers foarte bine. Și „Gone Girl”, ca thriller, a avut priză destul de bună la public.

- Deci comediile nu merg. Asta spune ceva despre botoșăneni.

- Nu neapărat. Comediile sunt greu de făcut. De exemplu, în ultimele trei luni n-au fost lansate astfel de filme. De pildă, „Dumb and Dumber” sau „Hangover” fac parte din categoria asta, dar filme ca acestea nu vin atât de frecvent. Însă fiecare film cred că are puțină comedie în el.

Dacă oamenii se uită mai des la drame, înseamnă că le plac filmele care îi pun pe gânduri și se uită cu adevărat la film, îl simt. La „Godzilla”, spre exemplu, nu trebuie să gândești, auzi doar „Boom! Boom!” și atât, pe când în „Interstellar” dialogurile sunt foarte importante.

Dar și filmele de acțiune merg foarte bine, poate că datorită promovării făcute de Hollywood.

amitabh vardhan cea cine grand   

- Se apropie Crăciunul, cu ce oferte veniți pentru publicul din Botoșani? În afară de cele care există deja, cu reduceri pentru studenți, pensionari sau grupuri.

- Avem deja o promoție pregătită pentru Sfântul Nicolae care merge destul de bine. Este voba despre o tombolă la care oamenii pot să câștige un ursuleț de pluș gigant sau bilete la film. Și vom avea și promoții pentru Crăciun, pe lângă cele pe care le avem și prin care încercăm să aducem lumea la cinema.

Apoi, una dintre cele mai importante, este cardul de fidelitate care începe să prindă la public și care funcționează pe același principiu precum cardul de la companiile aeriene, se adună punctele.

„Cine Grand a devenit o parte din cultura botoșăneană”

- Dar au existat la început câteva probleme tehnice cu implementarea cardurilor de fidelitate. S-au rezolvat?

- Din când în când, mai avem și probleme tehnice, dar acum sistemul merge cum trebuie. Și de fiecare dată când se întâmplă, le cer tuturor să ne scrie imediat. Feedback-urile le citesc chiar eu. Fiecare răspuns primit de oriunde, ajunge la mine. Și asta pentru că sistemele acestea cedează din când în când.

Indienii cu cinema de 1,2 milioane E: Am făcut lucruri pentru prima oară în România 

- Nu știu dacă sunteți la curent cu situația, dar în România există o problemă cu modul în care se prezintă romii în societate. Din câte știu, și managerul Uvertura Mall s-a plâns că de multe ori aceștia deranjează clienții centrului comercial și chiar a avut câteva plângeri la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Ați fi tranșant în situația în care clienți de origine romă ar deranja publicul de cinema?

- Nu am nici o problemă cu oricine cumpără bilet și se comportă adecvat în sala de cinema. Nu aș discrimina pe nimeni în funcție de rasă, gen sau culoare. Dar dacă cineva creează o situație care îi afectează pe cei din jur, va fi rugat să părăsească sala, pentru siguranța spectatorilor. Avem femei și copii care vin la film, nu pot să le risc siguranța, indiferent de cine ar fi vorba. Dacă li se întâmplă ceva, nu voi cruța pe nimeni, nu voi accepta asta niciodată.

- Cum ați convinge un botoșănean obișnuit doar cu Cinema Unirea, care a plecat mult timp din oraș, și nu știe de lansarea Cine Grand-ului, să vină aici?

- La început, am depus mult efort ca să ne asigurăm că tot mai mulți oameni noi vin la Cine Grand. Pentru asta, am fost prezenți peste tot în mass-media din Botoșani, am vrut să îi convingem pe locuitori să încerce măcar o dată. Dar acum, a devenit o parte din cultura botoșăneană, ba chiar aș spune că am devenit ambasadori culturali.

Și dacă tot vorbim despre asta, vreau să fac ceva pentru cultura botoșăneană și îmi doresc să discut cu primarul despre acest subiect. Aș vrea să difuzez la Cine Grand câteva filme sau videoclipuri despre Botoșani, indiferent de lungime, pot fi și de două, trei minute, dar să vorbească despre oraș. Ar fi o idee foarte bună, pe care am mai discutat-o și data trecută cu primarul, dar nimic nu s-a întâmplat.

- Sună foarte bine.

- Da, și în plus chiar am lansat câteva filme românești aici, ceea ce e o premieră pentru Botoșani. L-am invitat pe regizorul peliculei „Sunt o babă comunistă” aici, deci promovăm și filmele românești.

- În afară de cele comerciale, de Hollywood.

- Exact, facem mai multe pentru public. Și nu este vorba doar despre Cine Grand, cât și despre cinema-ul din Botoșani. Iubesc locul ăsta, este un oraș nebun, frumos.

- Mai ales că este primul în care v-ați lansat în România.

- Da. Este prima dragoste. E vorba de oamenii de aici, de tot. Am cunoscut România prin Botoșani.

Interviu realizat de Cristina BABII

CITEȘTE:

Campanie la Cine Grand: Copii de la orfelinat vor vedea pentru prima oară filme la cinema

8:02 pm Luni, 24 Noiembrie, 2014
Te-ar mai putea interesa si:  Amitabh Vardhandirector Cine GrandInterviu Amitabh Vardhan

1 Comentarii la “INTERVIU Amitabh Vardhan, director Cine Grand: Botoșănenii au făcut o religie din mersul la film; Iubesc locul ăsta, este un oraș nebun, frumos

  1. eu spune:

    Un sfat de care va rog sa tineti cont: dupa fiecare intrebuintare normal ar fi ca ochelarii sa fie curatati . La ultimul film pe care l-am vizionat 3 D ochelarii primiti au fost cu amprente pe lentile, ceea ce m-a dezgustat si nu voi mai merge niciodata.

Adauga un comentariu

Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Completati caracterele din imagine in casuta alaturata
Cod de securitate: