Azi la Botosani

Italia Romena

Macaronari de Botosani

Miercuri, 19 August, 2009

"Of duşmanilor cît este de greu / Unul la un milion nu are ce am au", răzbate puternic o manea dintr-un BMW de zeci de mii de euro care aproape că sfidează regulile de circulaţie ale capitalei Italiei. Cîţiva metri mai în faţă, dintr-un Nissan Patrol de ultimă... continuare »

Judet bulversat de 'italieni'

Miercuri, 19 August, 2009

"Este foarte bine să se plece în străinătate. În primul rînd este un exerciţiu pentru orice botoşănean ca individ. Orizontul lui ca om, ca educaţie, devine mult mai mare. Plecarea în Italia nu este ca mersul pînă după casă", declară Constantin Conţac, preşedintele... continuare »

Intoarcerea acasa

Miercuri, 19 August, 2009

Peste Italia se lasă noaptea şi în timp ce o sumedenie de peninsulari stau cu ochii pe televizoare şi pe tradiţionala "giornata" fotbalistică de duminică, sute de români îşi îngrămădesc bagajele în autocarele care pleacă spre ţară. Mai ales pentru botoşăneni,... continuare »

Drumul spre Italia Romena

Miercuri, 19 August, 2009

Autocarul îşi turează motoarele, iar pe lîngă el dorohoieni, derscani şi botoşănenii mai din tot judeţul îşi ascund cu greu lacrimile. "Băi Gheorghe, să mă suni cînd ajungi", "da ... tu, doar ţi-am zis cred de o mie de ori că-ţi dau telefon. Cumpăr o... continuare »

Comentariul autorului

Miercuri, 19 August, 2009

"Şi cum e? Pînă la urmă este de plecat în Italia sau mai bine ne chinuim acasă?" este întrebarea care mă sîcîie de vreo săptămînă şi căreia nu reuşesc să îi găsesc răspuns. M-am gîndit că am stat de vorbă cu patroni şi cu cerşetori, cu muncitori... continuare »

Case in Italia construite de botosaneni

Miercuri, 19 August, 2009

În Torre Angela se face dimineaţă şi cartierul locuit în bună parte de români începe să forfotească. Nu este încă ora 6.00, iar botoşănenii au început deja să plece spre şantier. Aproape jumătate din locuitorii cartierului de la marginea Romei sînt români,... continuare »

Botosanean bogat, botosanean sarac in peninsula

Miercuri, 19 August, 2009

Este sîmbătă după-amiaza şi Valerian Pojoga începe să-şi sune clienţi pentru confirmarea călătoriei de a doua zi spre România. Are o agenţie de transport persoane în Roma şi în fiecare duminică e programată cursă spre ţară. Este asociat cu firme... continuare »

Biserici romanesti in subsoluri din Italia

Miercuri, 19 August, 2009

"Ne rugăm pentru drept credinciosul popor român de pretutindeni şi pentru poporul italian", rosteşte părintele Constantin Bălăucă, iar cei peste 300 de români din Biserica Naşterea Maicii Domnului aflată în Roma Centro Nord îşi fac cruce. Este Duminică şi... continuare »