Azi la Botosani

Suturi de miliarde in buget

Patroni de echipa de fotbal pe banii  contribuabililor. Asta par sa fie actionarii de la  FC  Botosani. Sau, cel putin, asta reiese din datele  financiare de la Consiliul Local si Directia  Generala a Finantelor Publice.

Stadionul Municipal

Elocvent, din punctul de vedere al finantarii, este ceea ce s-a intimplat la club in prima jumatate a  acestui an.

Potrivit raportului de gestiune depus chiar de  Valeriu Iftime, presedintele consiliului  de administratie al societatii comerciale  "Fotbal Club" SA, in primele sase luni ale  anului unitatea a avut cheltuieli de 1,02  milioane de lei, adica putin peste 10 miliarde  de lei vechi.

In aceeasi perioada datoriile clubului au  crescut insa cu circa 600.000 de lei, adica 6  miliarde de lei vechi. Cu alte cuvinte, clubul a avut  venituri si a facut efectiv plati in jur de doar  450.000 de lei, adica 4,5 miliarde de lei vechi.

Tot in prima jumatate a anului Consiliul Local a  acordat clubului 440.000 de lei, ceea ce inseamna  ca, practic, veniturile acestuia nu au fost decit  cele acordate de municipalitate, aportul  actionarilor fiind unul insignifiant.

Datele nu fac altceva decit sa confirme ceea  ce, mai mult sau mai putin oficiai, unii  reprezentanti ai municipalitatii o spun:  Consiliul Local da majoritatea banilor, iar  actionarii ii cheltuie.

Fotbal cu datorii de 2 milioane

Potrivit aceluiasi raport de gestiune, clubul a  ajuns sa aiba datorii de 2,1 milioane de lei,  adica peste 21 de miliarde de lei vechi. Si  asta in conditiile in care, cel putin in ultimii doi ani,  Consiliul Local a finantat Fotbal Club SA cu cite  peste 1 milion de lei.

Reiese astfel, din nou, ca la club se cheltuie cu  precadere banii dati de municipalitate, iar in  contul a ceea ce ar trebui sa contribuie actionarii, in  buna parte, se tot aduna datorii.

Circa 350.000 de lei, adica 3,5 miliarde de lei  vechi sint datorii la bugetul de stat. Ele  provin din impozitul aferent salariilor, din  contributia de asigurari sociale datorata de  angajator, adica de club, din datorii la fondul de  somaj sau la cel al asigurarilor de sanatate.  Fiscul a luat deja masuri pentru recuperarea  banilor si a demarat procedura de executare silita.

Tactica intortocheata de cheltuire

Cornel Sfaiter e sef la Asociatia FC Botosani ...

Nebuloasa financiara de la FC Botosani este  posibila si ca urmare a modului de finantare.  Primaria nu da direct bani clubului, ci unei asociatii  denumita "FC Botosani" si condusa de Cornel  Sfaiter. Asociatia primeste bani pentru  aproape toate cheltuielile unui club de fotbal, de la  transport, cazare si masa pina la echipamente si  prime. Si atunci se naste din nou intrebarea: ce  cheltuieli mai suporta actionarii?

Interesant este insa ca, in realitate, nu asociatia  cheltuie banii. Ea deconteaza practic  cheltuielile facute de "Fotbal Club" SA, unde  actionar principal este Valeriu Iftime. Cu alte  cuvinte, banii luati de la botosaneni in contul  taxelor si a impozitelor ajung pina la urma la un  club de fotbal 100% privat.

Primaria da banii, FC-ul ii cheltuie

iar Valeriu Iftime la SRL-ul FC Botosani

Desi pare greu de crezut, in conditiile in care  municipalitatea ajunge sa fie principalul sustinator  financiar al clubului, nu are nici macar un  reprezentant in consiliul de administratie de la  Fotbal Club.

Dar asta nu e tot. De aproape doi ani nu s-a  efectuat un control financiar amanuntit la  club sa se vada cu exactitate cum si pe ce  se cheltuie banii dati de Primarie.

Cornel Sfaiter, presedinte la asociatia "FC  Botosani" si vicepresedinte al  consiliului de administratie de la  "Fotbal Club" SA, sustine totusi ca actionarii

au o contributie financiara semnificativa.

Cum Primaria a contribuit cu 1 milion de lei, adica  circa 10 miliarde de lei vechi, ar insemna ca,   anul trecut, restul banilor au fost dati de actionari.  Teoretic asa ar trebui sa fie. Practic insa clubul a  intrat in 2008 cu datorii de circa 1,5 milioane de  lei, de unde rezulta, din nou, ca banii pe care  trebuiau sa ii puna actionarii au venit doar  partial.

Reprezentantii clubului sustin ca misiunea  financiara principala a actionarilor este de a  suporta primele de joc si ratele contractuale si ca  numai cele din urma s-ar ridica la circa un milion  de lei pe an. Cum cel putin in retur nu s-au  platit decit doua prime inseamna ca actionarii au  cam fost scutiti, la acest capitol, de mari eforturi  financiare,  ramindind cu precadere doar cu ratele  contractuale.

Reprezentantii clubului recunosc insa ca sprijinul  financiar al municipalitatii este esential.

Alesii supervizeaza din deplasare

Romulus Eram

FC Botosani a devenit pentru unii alesi locali un  tren spre Europa. A devenit o obisnuinta ca in  turneele de pregatire pe care clubul le efectueaza  in strainatate din delegatie sa faca parte si  sefi din Primaria Botosani sau consilieri municipali.

Astfel, in 2005 au beneficiat de un sejur de  peste doua saptamini in Franta Romulus Eram, pe  atunci viceprimar, Miluta Timofti, consilier local si  Stelica Fasniuc, fost consilier. Fiecare a  beneficiat atunci de o diurna de peste 2.000 de  lei.

Povestea s-a repetat si in vara anului trecut. FC  Botosani a efectuat un turneu de pregatie tot in  Franta si tot in perioada concediilor de vara, mai  exact in intervalul 8 - 24 iulie. Au avut astfel sa  viziteze Hexagonul consilieri de atunci Ioan  Brinzei si Stelica Fasniuc. De aceasta data  diurna a fost ceva mai redusa, de ceva peste  1.600 de lei pentru o persoana.

A lipsit viceprimarul de atunci Romulus Eram,  care si-a compensat insa absenta prin participarea  la un turneu in Turcia, la Antalya.

Potrivit unei adrese oficiale eliberate de  Primaria Botosani, deplasarile, citam, "s-au  efectuat in interes de serviciu, avind finalitate  practica".

Investigatie realizata in noiembrie 2008

11:09 pm Miercuri, 26 Noiembrie, 2008

Adauga un comentariu

Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Completati caracterele din imagine in casuta alaturata
Cod de securitate: