Azi la Botosani

ATENȚIE: Botoșaniul ar putea intra în carantină din cauza unui virus periculos

O boală periculoasă ar putea reveni pe raza României, iar într-o localitate din județul Botoșani deja au fost confirmate câteva cazuri de îmbolnăvire.

Boala limbii albastre a revenit în România, mai exact într-o localitate din județul Botoșani, după ce, în ultimele luni, nu s-a înregistrat niciun caz nou.

Trei vite din Bobulești, județul Botoșani, au semne clinice de contaminare cu virusul BTV — boala limbii albastre — pentru prima dată din semestrul doi din 2014, scrie Agerpres. În perioada august — decembrie 2014, România s-a confruntat cu numeroase cazuri de animale infectate cu acest virus, dar notificarea din Botoșani este prima din acest an, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE). Autoritățile au adoptat măsuri pentru a reduce deplasarea animalelor în apropierea zonelor unde s-au depistat animale infectate.

Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu, declara în aprilie, într-un interviu acordat AGERPRES, că România poate controla și elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor animalelor rumegătoare pe o perioadă de trei ani. Acesta afirmă că în prezent se lucrează la o strategie privind controlul și eradicarea acestei boli, în care vor fi identificate și prevăzute toate resursele financiare necesare.

„Au fost deja făcute demersurile către Uniunea Europeană, care ne-a alocat aproximativ 10,2 milioane de euro, însă pentru cofinanțarea programului de vaccinare împotriva virusului bolii 'Bluetongue' trebuie să finalizăm analiza ca să vedem cât ne mai trebuie pentru a putea realiza vaccinarea”, a menționat Dumitru Băiculescu.

 

4:01 pm Vineri, 11 Septembrie, 2015
Te-ar mai putea interesa si:  DSVSA Botosaniboala limbii albastreBobulesti Botosani

Adauga un comentariu

Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Completati caracterele din imagine in casuta alaturata
Cod de securitate: