Azi la Botosani

Poveste EMOȚIONANTĂ: Doi tineri orbi din Botoșani și-au sfidat destinul și sunt printre cei mai talentați muzicieni – FOTO & VIDEO

Doi tineri nevăzători din Botoşani impresionează prin ambiţia şi talentul lor. Eusebiu Toma şi Emanuel Dumitraş sunt consideraţi adevărate fenomene: deşi orbi, cântă bine la mai multe instrumente şi au, la nici 20 de ani, un palmares de invidiat la concursurile naţionale de profil.

Potrivit ziarului Adevărul, Eusebiu Toma (18 ani) şi Emanuel Dumitraş (19 ani) sunt doi tineri din Botoşani îndrăgostiţi de muzică. Le place să asculte aproape orice şi mai ales să interpreteze. De multe ori se întâlnesc la profesorul Florin Vecliuc, un instrumentist cunoscut în oraş, şi încep să cânte. Se acompaniază unul pe celălalt, Sebi la orgă, iar Emi la chitară. În spatele notelor care curg fără greşeală se ascunde o poveste despre ambiţie, talent şi dăruire. Şi asta fiindcă cei doi instrumentişti sunt orbi. Cântă perfect după partituri nevăzute, cunosc notele din auzite şi memorează cu o ambiţie fantastică game, armonii şi portative pline. „Nu au văzut niciodată un Si sau un Do, dar cu siguranţă ştiu să-l execute perfect“, spune profesorul Florin Vecliuc.

Nevăzătorul care ştie opt instrumente

Eusebiu Toma are 18 ani şi nu vede. Lumea lui este o lume a simţurilor tactile şi a auzului. S-a născut aşa, dar nu a încetat să se comporte ca un om obişnuit. Din contră, vrea să demonstreze că există talent şi în spatele întunecimii. „Pentru mine este un exemplu. Este mai preocupat şi mai talentat decât un instrumentist care vede. Ambiţia lui nu are margini. El nu se plânge că nu poate, că nu vede. Găseşte soluţii alternative, de multe ori fără să ceară ajutorul. Este propriul lui stăpân. Al lui şi al instrumentelor la care cântă“, spune profesorul Vecliuc.

Într-adevăr, Eusebiu este un om-orchestră: cântă la opt instrumente muzicale. A început cu orga, apoi a continuat cu fluierul în clasa a V-a. Au urmat clarinetul, ocarina, cavalul, fluiere îngemănate, saxofonul şi, mai nou, cimpoiul. Nu a făcut un liceu de arte, frecventează doar câteva ore pe săptămână cursurile de la Palatul Copiilor pentru instrumente de suflat ale profesorului Ioan Enciu sau pentru clape la Şcoala Populară de Arte, cu Florin Vecliuc. „Eu învăţ la şcoala-internat de la Târgu Frumos pentru persoane cu deficienţe de vedere şi nu pot să studiez în timpul săptămânii. Apuc să studiez doar în weekend“, 

Premiu după premiu

Eusebiu este un adevărat virtuoz. „Este ceva miraculos. Nu apucă să studieze mult, dar învaţă repede, uluitor de repede, fără prea multe explicaţii. A câştiga o mulţime de premii la diferite concursuri din ţară, naţionale şi internaţionale. De la mai toate concursurile din ţară, nu se întoarce fără trofeu, locul I sau măcar premiul al II-lea. Cred că are aproape 100 de premii“, spune profesorul Veclicu. Eusebiu, nevăzător care uimeşte la majoritatea concursurilor de muzică intrumentală, este însă modest, nici măcar nu contabilizează premiile.

Emanuel, un Pavel Stratan al Botoşaniului

Partenerul de studiu al lui Eusebiu, este un al tânăr nevăzător din Botoşani. Se numeşte Emanuel Dumitraş are 19 ani şi studiază împreună cu Sebi, orga la clasa profesorului Vecliuc. Şi el are o reputaţie de instrumentist extrem de talentat. Ştie să cânte la orgă, chitară, acordeon şi are pe deasupra şi o voce de invidiat. ” Cognitiv este foarte bine dotat, parcă are o ureche în plus. Şi o voce foarte bună”, spune profesorul Vecliuc. Totodată Emi nu studiază muzica în adevăratul sens al cuvântului decât de 5 ani. A fost descoperit cântând la diferite evenimente la voce şi chitară. A învăţat singur.

CLICK AICI PENTRU A CITI MATERIALUL INTEGRAL! 

10:45 am Miercuri, 16 Septembrie, 2015
Te-ar mai putea interesa si:  Tineri orbi din BotosaniPoveste emotionantaMuzicieni

Adauga un comentariu

Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Completati caracterele din imagine in casuta alaturata
Cod de securitate: