Azi la Botosani

Salariații mai pot primi un concediu: VEZI ce condiții trebuie îndeplinite

Salariații vor putea să beneficieze de un concediu de acomodare pe durata perioadei în care li se va încredința un copil în vederea adopției, conform unui proiect de lege adoptat miercuri de Executiv. Acesta a fost inițiat de Ministerul Muncii și s-a aflat în dezbatere publică în primavara acestui an.

Concediul și indemnizația, acordate la cerere

Propunerea de act normativ -- prin care se vor aduce modificari semnificative la Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei -- prevede ca noul concediu va avea o durata de cel mult 90 de zile. In acest timp, salariatul indreptatit (oricare dintre cei doi soti ai familiei adoptatoare) va primi si o indemnizatie lunara.

Concediul de acomodare si indemnizatia vor fi acordate la cerere, pentru persoanele care vor sa adopte un copil, aceste drepturi urmand sa fie stabilite si acordate din ziua urmatoare celei in care este pusa in executare hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei.

"Pe perioada concediului (...), persoana indreptatita beneficiaza de plata contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate. Cuantumul contributiei se calculeaza prin aplicarea cotei procentuale, prevazuta de lege, la valoarea indemnizatiei acordate. Fondurile necesare platii indemnizatiei (...), a contributiei (...), cheltuielile administrative, precum si cele de transmitere a drepturilor se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice", scrie in proiectul de lege, in forma lansata in dezbatere publica.

Totodata, pentru drepturile persoanelor aflate in concediu de acomodare nu se vor datora impozit sau contributiile sociale obligatorii, exceptand CASS. Iar perioada respectiva va fi asimilata stagiului de cotizare la obtinerea indemnizatiilor pentru concediile medicale, pentru obtinerea pensiei si pentru obtinerea somajului.

"Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului, pentru stabilirea prestatiilor de asigurari sociale, din sistemul public de pensii, se utilizeaza 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective", dispune proiectul de act normativ.

In plus, perioada concediului de acomodare va fi considerata vechime in munca, in serviciu si in specialitate.

Cererea pentru acordarea concediului si a indemnizatiei, al carei model va fi aprobat ulterior, va trebui sa fie insotita de:

certificatul de grefa in baza caruia se executa hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei;
documentul care atesta mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare;
dovada intrarii efective in concediu sau a suspendarii activitatii.
Conform prevederilor proiectului, cererea si documentele doveditoare se vor depune si inregistra la directia de munca si securitate sociala in a carei raza teritoriala isi are domiciliul/resedinta persoana indreptatita.

In alta ordine de idei, salariatul care va beneficia de concediul de acomodare si de indemnizatie nu va putea cere, pentru minorul incredintat pentru adoptie, concediu pentru cresterea copilului sau stimulent de insertie. Concret, concediul de acomodare va fi acordat doar in cazul adoptarii copiilor in varsta de peste doi ani.

Important! Nu doar salariatii vor avea dreptul la concediul de acomodare si indemnizatia aferenta, ci si persoanele care obtin venituri din activitati independente sau activitati agricole.

Indemnizatia de concediu de acomodare va fi de 3.400 de lei. Indemnizatia care va fi acordata salariatului aflat in concediul de acomodare, potrivit proiectului de lege adoptat de Guvern, va fi in cuantum de 6,8 ISR. Avand in vedere ca, in prezent, Indicatorul Social de Referinta are o valoare de 500 de lei, indemnizatia va fi de 3.400 de lei.

"Calculul si plata indemnizatiei, inclusiv a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, se fac de catre directia judeteana si a Municipiului Bucuresti de munca si securitate sociala si se achita, in functie de optiunea persoanei indreptatite, in cont bancar sau la domiciliul acestuia, respectiv la casa de asigurari de sanatate in carei raza teritoriala domiciliaza sau isi are resedinta persoana indreptatita sau in a carei evidenta se afla aceasta", este prevazut in documentul mentionat.

Atat concediul de acomodare, cat si plata indemnizatiei vor inceta la cererea persoanei indreptatite sau in ziua urmatoare celei in care:

se implinesc cele 90 de zile de concediu;
copilul implineste 18 ani;
copilul a murit;
persoana indreptatita care urma sa adopte in calitate de persoana singura a murit;
a ramas definitiva hotararea judecatoreasca de revocare a incredintarii in vederea adoptiei.

In acelasi timp, suspendarea drepturilor va avea loc in ziua urmatoare celei in care s-a dispus plasamentul copilului in regim de urgenta sau a fost pusa in executare hotararea judecatoreasca de revocare a incredintarii in vederea adoptiei.

Angajatorii care nu vor acorda concediul de acomodare vor fi amendati. Proiectul de lege prevede ca angajatorii vor fi obligati sa acorde concediul de acomodare, in caz contrar urmand sa fie amendati. Concret, cei care nu vor acorda salariatilor indreptatiti acest concediu vor fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.500 de lei.

In acelasi timp, angajatorii nu vor putea sa concedieze angajatii aflati in concediul de acomodare decat daca acest lucru va fi facut pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a desfiintarii.

Referitor la salariatii care vor dori sa faca evaluarile pentru obtinerea atestatului si sa realizeze potrivirea practica cu copilul, angajatorii vor fi, de asemenea, obligati sa acorde timp liber, fara micsorarea drepturilor salariale, in limita a cel mult 40 de ore pe an. Timpul liber va fi acordat in baza unei cereri la care se va anexa calendarul intalnirilor cu copilul sau programul de vizite.

Ce persoane pot adopta un copil

Cei care nu vor acorda timp liber vor putea fi amendati tot cu sume cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei. In afara de prevederile referitoare la drepturile pe care le vor avea salariatii in raport cu angajatorii, in cazul celor care vor vrea sa adopte copii, proiectul de act normativ va eficientiza procedura de adoptie aplicabila in prezent.

Printre cele mai semnificative modificari propuse, conform reprezentantilor Ministerului Muncii, se numara:

reducerea de la un an la sase luni a perioadei de cautare a rudelor copilului care vor sa se ocupe de cresterea si ingrijirea acestuia;

prelungirea valabilitatii atestatului pentru adoptie (necesar viitorilor parinti) de la un an la doi ani;
eliminarea etapei de pregatire pentru persoanele carora le-a expirat atestatul si solicita obtinerea unuia nou;
stabilirea compatibilitatii copilului cu adoptatorii la nivelul directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului, nu la nivelul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), pentru a eficientiza procesul de identificare a celei mai potrivite familii pentru copilul adoptabil;

eliminarea termenului de doi ani pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil (statutul va fi pastrat pana la incuviintarea adoptiei sau pana la implinirea varstei de 14 ani, cand copilul isi va exprima opinia cu privire la aceasta posibilitate);
introducerea unor termene pentru procedurile in instanta pentru cele trei etape ale procesului de adoptie (declararea adoptabilitatii, incredintarea in vederea adoptiei, incuviintarea adoptiei).
Schimbarile propuse vor ajuta nu numai la simplificarea procedurii de adoptie, ci vor oferi si solutii legislative prin care actualul sistem de adoptie sa functioneze mai bine, subliniaza initiatorii proiectului.

Conform Guvernului, noua lege ar urma sa intre in vigoare la patru luni de la publicarea in Monitorul Oficial. Insa pana a se putea ajunge in acest punct proiectul de act normativ va fi transmis Parlamentului pentru a intra in procedura de dezbatere si adoptare.

Adopție cu lacrimi în ochi la municipiu: un consilier local şi soţia înfiază doi copii instituţionalizaţi după un an de încercări cu sistemul

Astfel, aceste persoane trebuie sa fie cu cel putin 18 ani mai in varsta decat adoptatul si sa indeplineasca garantii morale si conditii materiale necesare la cresterea, educarea si dezvoltarea armonioasa a copilului.

In alta ordine de idei, persoanele care n-au capacitate deplina de exercitiu sau care au boli psihice nu pot sa adopte copii. Aceeasi regula este aplicabila si persoanelor condamnate definitiv pentru infractiuni contra persoanei/familiei, care au fost savarsite cu intentie, dar si pentru infractiunea de trafic de persoane sau trafic si consum ilicit de droguri.

5:17 pm Joi, 17 Septembrie, 2015
Te-ar mai putea interesa si:  Ministerul MunciisalariatiConcediuCresterea copilului

Adauga un comentariu

Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Completati caracterele din imagine in casuta alaturata
Cod de securitate: